freshnessplus

Κατάλληλες για όλα τα χοιρινά προϊόντα και πουλερικά!
Για τη σωστή συσκευασία κάθε ευαίσθητου προϊόντος είναι εξαιρετικά σημαντικό το να έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι ιδιαιτερότητες από ειδικά εκπαιδευμένους τεχνολόγους τροφίμων.

Tα σημεία των καιρών, έχουν οδηγήσει το καταναλωτικό κοινό να επιλέγει την οικονομικότερη συσκευασία που ταυτόχρονα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια ζωής των προϊόντων. Οι παραγωγοί συσκευάζουν πλέον τα προϊόντα τους με στόχο να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες. Όλα τα προϊόντα κρέατοςσυσκευάζονται με διάφορους τρόπους όπως σε:

θερμοδιαμόρφωση (Thermoforming)
skin θερμοσυγκόλληση πολυστρωματικού φιλμ σε περιέκτη (Thermosealing)
οριζόντια συσκευασία με ή χωρίς συρρίκνωση (Flow-Pack)
κάθετη συσκευασία (Vertical)
συρρικνούμενες σακούλες κενού αέρος (Shrink vacuum bags), με το χαρακτηριστικό απορρόφησης δυσάρεστων οσμών για κάποια προϊόντα όπως είναι τα πουλερικά και τα χοιρινά.
Για τη σωστή συσκευασία κάθε ευαίσθητου προϊόντος είναι εξαιρετικά σημαντικό το να έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι ιδιαιτερότητες και να έχουν αναλυθεί διεξοδικά όλες οι λύσεις από ειδικά εκπαιδευμένους τεχνολόγους τροφίμων.

Ποιος όμως γνωρίζει τις παρακάτω λεπτομέρειες;
Ας μείνουμε λιγάκι στη συσκευασία κενού με συρρικνούμενες σακούλες.
Η συσκευασία κενού με συρρικνούμενες σακούλες είναι ένας αρκετά παλαιός τρόπος προστασίας και διακίνησης των προϊόντων που χρησιμοποιείται ευρέως ακόμα και σήμερα. Παρά την «παλαιότητα» ως διαδικασία, οι νέες διαθέσιμες τεχνολογίες έχουν προσθέσει σύγχρονες ιδιότητες, όπως για παράδειγμα χρήση σακούλων με δυνατότητα απορρόφησης δυσάρεστων οσμών ή με εύκολο άνοιγμα για να μη τραυματίζεται το προϊόν από αιχμηρά αντικείμενα.
Είναι το είδος συσκευασίας που δε χρειάζεται μεγάλο κόστος επένδυσης, αφού τις περισσότερες φορές και η πιο μικρή βιοτεχνία διαθέτει ένα μικρό μηχάνημα κενού αέρος (Vaccum) και ένα μικρό συρρικνωτικό μηχάνημα τύπου δεξαμενής. Επιπροσθέτως διατίθενται σακούλες κενού κατάλληλες για το φούρνο ψησίματος ή για φούρνο μικροκυμάτων για μαριναρισμένα προϊόντα κρέατος ή και προψημένα προϊόντα.
Η σακούλα κενού βοηθάει στο να αποβάλουμε τον ατμοσφαιρικό αέρα μέσα από τη συσκευασία μας. Η συρρίκνωση βοηθάει στην καλαισθησία του προϊόντος. Δεν προσφέρει περαιτέρω πλεονεκτήματα στο προϊόν.
Ως γνωστό, αν εγκλωβίσουμε προϊόντα πουλερικών ή χοιρινών σε μία σακούλα, όταν η νοικοκυρά και κατ’επέκταση ο καταναλωτής, ανοίξει τη σακούλα, δυσάρεστες οσμές θα ελευθερωθούν κατά το άνοιγμα. Οι πολυστρωματικές αυτές σακούλες, που είναι κατάλληλες για τα παραπάνω προϊόντα, έχουν την ιδιότητα να απορροφούν τις δυσάρεστες οσμές, με αποτέλεσμα όταν ο καταναλωτής ανοίξει τη σακούλα, αυτές οι οσμές να είναι μειωμένες κατά πολύ ή ακόμη και ανύπαρκτες. Αυτή η σακούλα είναι ήδη διαδεδομένη στην ευρύτερη παγκόσμια αγορά και σιγά σιγά εξαπλώνεται και στην ελληνική. Ήδη εδώ και λίγες ημέρες εφαρμόζεται σε μικρό – ποιοτικό πτηνοτροφικό παραγωγό στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων.

Τι συμβαίνει όμως με τον αποχρωματισμό σε σακούλα κενού στα κόκκινα κρέατα;
Ακόμη και εδώ υπάρχει λύση. Σε μηχάνημα κενού που μπορεί να δέχεται και χρήση αδρανών αερίων ή μίγματος αυτών, μπορεί να γίνει μερικό κενό, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε το μη αποχρωματισμό των κρεατοσκευασμάτων με ελεγχόμενο πλέον οξυγόνο. Ο υπολειμματικός αέρας, σε όποιο ποσοστό και αν είναι, δεν είναι ατμοσφαιρικός αλλά ελεγχόμενος αέρας αδρανών αερίων με το αντίστοιχο για κάθε προϊόν αέριο ή μίγμα περισσότερων αερίων. Το προϊόν μπορεί να είναι χύμα μέσα στη σακούλα ή σε περιέκτη.
Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε τον αποχρωματισμό των κρεατοσκευασμάτων και πετυχαίνουμε τη μέγιστη διάρκεια ζωής του.

Ποιος είναι όμως ο λόγος που αποχρωματίζεται το κόκκινο κρέας;
Εν συντομία, το κρέας σε γενικές γραμμές είναι τόσο πιο κόκκινο όσο περισσότερη μυογλοβίνη περιέχει. Η μυογλοβίνη είναι η πρωτεΐνη που μεταφέρει το οξυγόνο στα μυϊκά κύτταρα και συγκρατεί το οξυγόνο στον ιστό. Όσο πιο λαμπερό κόκκινο χρώμα έχει το κρέας τόσο περισσότερη μυογλοβίνη υπάρχει αλλά και τόσο περισσότερη μυογλοβίνη έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο. Αν εμείς πάψουμε να τροφοδοτούμε τη μυογλοβίνη με οξυγόνο θα επέλθει ο αποχρωματισμός του κρέατος. Ένα γκριζολαδί χρώμα θα αντικαταστήσει το λαμπερό κόκκινο χρώμα. Το σίγουρο είναι πως αν τροφοδοτήσουμε και πάλι το κρέας με οξυγόνο θα «βρει» το χρώμα του σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι αρεστό στο καταναλωτικό κοινό.
Για το λόγο αυτό εφαρμόζουμε στις συσκευασίες ελεγχόμενη ποσότητα οξυγόνου (όχι ατμοσφαιρικού αέρα), χωρίς να επηρεάζεται έντονα η διάρκεια ζωής του προϊόντος. Με αυτό το τρόπο πετυχαίνουμε και τη μέγιστη διάρκεια ζωής του προϊόντος και τη διατήρηση του χρώματος των κόκκινων κρεάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *