Οι νέες γραμμές παραγωγής και συσκευασίας της Mapei Hellas τροφοδοτούνται από την Βαμβακάς Α.Ε.

mapei_1

Η Βαμβακάς Α.Ε. ανέλαβε την μελέτη και κατασκευή σταθμού παραγωγής, επεξεργασίας και αποθήκευσης πεπιεσμένου αέρα, για την τροφοδοσία των νέων γραμμών παραγωγής και συσκευασίας της Mapei Hellas.

mapei_2

Η Mapei, παγκόσμιος ιταλικός κολοσσός στην παραγωγή συγκολλητικών και χημικών προϊόντων, ιδρύθηκε το 1937 στο Μιλάνο. Σήμερα έχει παρουσία σε 35 χώρες και 5 ηπείρους, με 102 θυγατρικές που λειτουργούν σε 57 χώρες, 12.000 εργαζομένους και 90 εγκαταστάσεις παραγωγής που εξυπηρετούν καθημερινά περισσότερους από 70.000 πελάτες. Στην Ελλάδα, η Mapei Hellas ξεκίνησε την εμπορική δραστηριότητα το 2001, με το εργοστάσιό της στη Ριτσώνα να αποτελεί σημείο-σταθμό στην παρουσία της στη χώρα μας. Για την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, πραγματοποιήθηκε μέσα στο 2023 επέκταση των υπαρχόντων αποθηκευτικών χώρων καθώς και δημιουργία μίας νέας γραμμής παραγωγής τσιμεντοειδών αρμόστοκων.

Έπειτα από μία σειρά από εξαιρετικά επιτυχημένες χρονιές, η επέκταση της παραγωγής και των χώρων αποθήκευσης κρίθηκε επιβεβλημένη. Για το σκοπό αυτό, η Βαμβακάς Α.Ε. ανέλαβε τη μελέτη και κατασκευή ενός νέου, αξιόπιστου, υψηλής απόδοσης σταθμού παραγωγής, επεξεργασίας και αποθήκευσης πεπιεσμένου αέρα, για την τροφοδοσία των νέων γραμμών παραγωγής και συσκευασίας τσιμεντοειδών αρμόστοκων. Δύο από τα βασικότερα κριτήρια που τέθηκαν από την Mapei Hellas ήταν η εγκατάσταση μίας λύσης με χαμηλή ειδική κατανάλωση ενέργειας, η οποία θα μπορεί να παρέχει αδιάκοπη τροφοδοσία της νέας γραμμής με πεπιεσμένο αέρα. Παράλληλα, έπρεπε να αντιμετωπιστεί η πρόκληση του χώρου, ο οποίος δεν ήταν επαρκής για τη δημιουργία νέου σταθμού.

mapei_4s  mapei_3s

 

 

 

 

 

 

 

Για την αποδοτική κάλυψη των απαιτήσεων του πελάτη, προχωρήσαμε στην διαστασιολόγηση ενός αεροσυμπιεστή ο οποίος τροφοδοτεί απρόσκοπτα τη νέα γραμμή παραγωγής με πεπιεσμένο αέρα 19 m3/min σε πίεση λειτουργίας 7,0 bar στο σημείο εφαρμογής. Για τη βέλτιστη λειτουργία του συστήματος, καθοριστικό ρόλο παίζει και η επεξεργασία του πεπιεσμένου αέρα. Στην εγκατάσταση που πραγματοποιήθηκε στη νέα γραμμή παραγωγής της Mapei Hellas, η απομάκρυνση των ρύπων, όπως στερεά σωματίδια, υγρασία και υδρογονάνθρακες, πραγματοποιείται σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 8573-1 κατηγορίας 1.4.2.

mapei_5

Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα, επιλέχθηκαν και εγκαταστήθηκαν:

Αεροσυμπιεστής Kaeser ισχύος 110 ΚW τύπου DSD 205 T / SFC 8,5 bar

 • 30% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με αεροσυμπιεστή σταθερών στροφών
 • Ειδική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ανά κυβικό μετρό πεπιεσμένου αέρα

μόλις 5,58 KW / m3 / min , με το χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα σε εκπομπές CO2

 • Super Premium ηλεκτροκινητήρα της SIEMENS κατηγορίας IE – 4
 • Απευθείας μετάδοση κίνησης 1:1 μεταξύ κοχλία και ηλεκτροκινητήρα
 • EMC πιστοποίηση ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας για τον Inverter SFC και τον πίνακα ελέγχου SIGMA CONTROL 2 κατά ΕΝ 55011 κατηγορίας 1
 • Ενσωματωμένος ξηραντής ψυτικού τύπου
 • Σημείο δροσού υπό πίεση +30C κατηγορίας 4, σύμφωνα με το ISO 8573-1,
 • Οικολογικό φρέον R 513a με δείκτη GWP 631, σύμφωνα με την EU F-Gas οδηγία 517/2014

Γαλβανισμένο αεροφυλάκιο Kaeser χωρητικότητας 5.000 λίτρων

 • Διάρκεια ζωής περίπου τρείς φορές περισσότερο από τα συμβατικά αεροφυλάκια
 • Κώδικα κατασκευής σύμφωνα με το AD 2000
 • Γαλβανισμένα εν θερμώ σύμφωνα με το DIN EN ISO 1461

Υπομικρονικό φίλτρο Kaeser F – 250 KE

 • Πιστοποιημένα φίλτρα γραμμής σύμφωνα με το πρότυπο ISO 12500 από τον ανεξάρτητο τρίτο φορέα Lloyds Register

Βαλβίδα πλήρωσης δικτύου – διασφάλισης της ποιότητας Kaeser DHS 4.0

 • Εξασφαλίζουν την σταθερή πίεση του συστήματος
 • Την διασφάλιση της ποιότητας του πεπιεσμένου αέρα
 • Ελαχιστοποιούν τις απώλειες διαρροών των δικτυών

Διαχωριστής συμπυκνωμάτων Kaeser Aquamat

 • Επιβεβλημένο για χρήστες πιστοποιημένους σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 14001

mapei_6mapei_7mapei_8mapei_9

Όσο για την πρόκληση του χώρου, η λύση δόθηκε μέσω της μελέτης και του σχεδιασμού ενός προκατασκευασμένου οικίσκου με βάση τις απαιτήσεις του νέου σταθμού.

Πέρα από τους χωρικούς περιορισμούς, όμως, οι χρονικοί περιορισμοί ήταν εξίσου καθοριστικοί. Όπως τόνισε και από την πλευρά της η Mapei Hellas, «έπρεπε να είμαστε γρήγοροι, ευέλικτοι καθώς η ανάγκη τροφοδοσίας του πεπιεσμένου αέρα στο σημείο εφαρμογής ήταν επείγουσα». Η Βαμβακάς Α.Ε. ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του έργου με απόλυτη επιτυχία, μένοντας εντός χρονοδιαγράμματος και αντιμετωπίζοντας αποδοτικά όλες τις προκλήσεις που παρουσιάστηκαν. Ο Παναγιώτης Καμπάσης Μηχανολόγος Μηχανικός της Mapei Hellas δήλωσε για τη νέα εγκατάσταση: «Έπρεπε να είμαστε έτοιμοι για τις δοκιμές της νέας γραμμής μέχρι τα μέσα Ιουνίου του 2023. Η Βαμβακάς Βιομηχανικός Εξοπλισμός Α.Ε δεν μας έχει απογοητεύσει ποτέ, είτε πρόκειται για πωλήσεις, service, τεχνική υποστήριξη, ή βλάβες έκτακτης ανάγκης. Θα κάνουν από την πλευρά τους ό,τι είναι δυνατόν για να δώσουν την καλύτερη τεχνική λύση. Είναι πάντα συνεπείς και πολύ εξυπηρετικοί, γεγονός που τους καθιστά ιδανικούς συνεργάτες, λόγω των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων της παραγωγής μας. Διαθέτουν ειδικευμένους μηχανικούς, άρτια εκπαιδευμένους σε θέματα πεπιεσμένου αέρα τους οποίους εμπιστευόμαστε πλήρως.»

Καταλυτικός παράγοντας για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η εγκατάσταση στη γραμμή παραγωγής της Mapei Hellas ήταν ο ακριβής καθορισμός των αναγκών της εταιρείας, έτσι ώστε να επιλεγεί ο κατάλληλος εξοπλισμός, τόσο από πλευράς απόδοσης όσο και από πλευράς ενεργειακής αποδοτικότητας. Για κάθε σύγχρονη εγκατάσταση η επιλογή αεροσυμπιεστή με κινητήρα inverter, ο οποίος μπορεί να προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας παρέχοντας παράλληλα την επιθυμητή απόδοση ανά πάσα στιγμή, είναι μονόδρομος και αυτό επιλέχθηκε και στην περίπτωση της Mapei Hellas. Η προσαρμοστικότητα που προσφέρουν οι λύσεις της Βαμβακάς Α.Ε. μεταφράζεται σε παραμετροποιήσιμες λύσεις που προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του κάθε πελάτη.

Comments are closed here.